Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

  ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 

ΤΩΝ 

"ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ"

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΗ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ: ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΩΝ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ" (horsebackarcherygr.blogspot.com)


     Όπου συμπίπτει ένας ιδανικός Εκπαιδευτής να συνεργάζεται με έναν ιδανικό σχολικό Ίππο τότε, το μάθημα Ιππασίας αναδεικνύεται σε ιδανικό!

     Αυτό επαληθεύεται και στην τελευταία εκπαιδευτικήν ημερίδα των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας" με ωφελημένη την νεαρή μαθήτρια του επικεφαλής της τοπικής Σχολής, Εκπαιδευτή Αθανασίου Ψωρομύτη.

     Και δεν χρειάζονται πολλά για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει "ιδανικός σχολικός Ίππος" με το οπτικο-ακουστικό υλικό και αυτής της ημερίδος να μιλά από μόνο του για έναν Ίππο ηρεμότατο οποίος, χωρίς κανέναν έλεγχο και καταναγκασμό, αφήνει τη μαθήτριά του να αναπτύξει την σχέση της μαζύ του και να κατανοήσει την αγαθή φύση κάποιων πλασμάτων που μπορεί να τρομάζουν με τον όγκο και την δύναμή τους.

     Θα μπορούσαμε δε, μετά λόγου γνώσεως, να πούμε ότι αυτή η υπέρβαση του φόβου έναντι του "υπερτέρου" σε αυτή την παιδική ηλικία είναι ένα μεγάλο παιδαγωγικό όφελος που διαμορφώνει έναν χαρακτήρα έτοιμο να αντιμετωπίσει με θάρρος τη ζωή!

     Γι αυτό και οι γονείς που επιλέγουν την Ιππασία όχι, απλώς, ως ένα διασκεδαστικό ή αθλητικό "μέσον απασχολήσεως" των παιδιών τους αλλά ως μία παιδαγωγική και ψυχο-σωμασκητική διαδικασία, είναι άξιοι συγχαρητηρίων για την επιλογή τους.

     Τέλος, εδώ είναι που ο μέλλων πολίτης μαθαίνει να γίνεται "ηγέτης" και όχι "εξουσιαστής", μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον που διδάσκει και τους κανόνες της Αισθητικής άνευ της οποίας δεν επιτυγχάνεται ουσιαστική Παιδεία ψυχής! Και, ίσως, αυτό είναι το σημαντικότερο... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.